Skip to Content

Verrassend lekker: kalfsschenkel met bloedsinaasappel en kikkererwten

BY JELLE VAN THE MESSY CHEF

 

Ook dit jaar creëren Belgische foodies originele recepten voor de Europese campagne van kalfsvlees. Jelle van The Messy Chef ging aan de slag met kalfsschenkel. Hij bedacht alvast een heel verrassende combinatie: kalfsvlees met bloedappelsien…

Klinkt heerlijk toch, vertelt Jelle enthousiast. Omdat kalfsvlees een vrij mager stuk vlees is, voeg ik graag veel extra smaak toe. Zeker bij een kalfsschenkel, die toch een langere gaartijd heeft, is dat belangrijk. In de periode dat hij in de pot ligt, neemt de kalfsschenkel veel smaak op. Bloedsinaasappel heeft een lekker zuurtje en geeft ook een zekere zoetheid aan het gerecht. Voeg dan nog wat smaakmakers zoals steranijs en kruidnagel toe en je hebt een super aromatisch bordje boordevol smaak en zonder al te veel calorieën. Niet dat ik ze tel, maar het is meegenomen (lacht hard).

Kalfsschenkel met bloedsinaasappel en kikkererwten

Ingrediënten

  • 2 kalfsschenkels
  • 1 klont boter
  • Peper en zout
  • 1 teen look
  • 1 ui
  • 2 steranijs
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 stuk gember (2cm)
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurier
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels suiker
  • 3 bloedsinaasappelen
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 blik kikkererwten
  • Verse koriander of peterselie

 

Kruid de schenkel met peper en zout. Bak mooi bruin in de boter. Voeg een fijngesneden teen look, gember en fijngesneden uit toe. Kruid met kaneel, paprikapoeder, de kruidnagels, laurier en steranijs. Voeg de bruine suiker en de bloem toe. Roer goed. Blus vervolgens met het sap van de sinaasappelen en de citroen. Laat even inkoken en karameliseren. Voeg ook de schil van 1 citroen en 1 sinaasappel toe. Blus met de bouillon, zorg dat de schenkels mooi onder staan.Laat op een zacht vuurtje pruttelen voor ongeveer 90-120 minuten, tot wanneer het vlees mooi zacht is. Haal het vlees voorzichtig uit de pot en laat de saus nog 10 minuten pruttelen. Proef of de saus mooi in balans is (zoet/zuur) Spoel de kikkererwten onder koud water en voeg ze toe aan de saus. Serveer met couscous en verse koriander.

Ann Ramaekers PR Manager, oSérieux! PR & Events

 

 

Over European Veal Campaign

Kalfsvlees is een echt paradepaardje van ons gastronomisch erfgoed en de recepten op basis van kalfsvlees zijn onlosmake- lijk verbonden met de Europese culinaire cultuur: blanquette, escalope milanese, kalf marengo, ... Om het belang en de uitzonderlijke eigenschappen te benadrukken, heeft Europa besloten een campagne ter promotie van kalfsvlees te co-financieren in België, Frankrijk en Italië. De campagne heeft tot doel om het belang van de productie van kalfsvlees in Europa te versterken en de consumptie te bevorderen door middel van een uitgebreide actiecampagne.

VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, is bijzonder blij dat de Europese campagne ‘PROEF DE EUROPESE TROTS. KALFSVLEES,1 GOED IDEE VOOR 1000 GOEDE IDEEËN’ ook in België uitgerold wordt. Belgen houden van lokaal vlees en maar liefst 85% van het Europees kalfsvlees wordt geproduceerd in Nederland, Frankrijk, Italië en België. Kalfsvlees is niet alleen lekker, het past in een evenwichtig voedingspatroon en je kan er eindeloos culinair mee variëren. Kalfsvlees verdient dan ook een plekje op het menu van ieder Belgisch gezin.

Meer info & recepten: gekopkalfsvlees.be

De samensteller van deze promotiecampagne is als enige verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De Europese Commissie en het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie die het campagnemateriaal bevat. .

The European Union supports campaigns that support high quality agricultural products.

European Veal Campaign