Verrassend lekker: kalfsschenkel met bloedsinaasappel en kikkererwten
BY JELLE VAN THE MESSY CHEF
Ook dit jaar creëren Belgische foodies originele recepten voor de Europese campagne van kalfsvlees. Jelle van The Messy Chef ging aan de slag met kalfsschenkel. Hij bedacht alvast een heel verrassende combinatie: kalfsvlees met bloedappelsien…
Klinkt heerlijk toch, vertelt Jelle enthousiast. Omdat kalfsvlees een vrij mager stuk vlees is, voeg ik graag veel extra smaak toe. Zeker bij een kalfsschenkel, die toch een langere gaartijd heeft, is dat belangrijk. In de periode dat hij in de pot ligt, neemt de kalfsschenkel veel smaak op. Bloedsinaasappel heeft een lekker zuurtje en geeft ook een zekere zoetheid aan het gerecht. Voeg dan nog wat smaakmakers zoals steranijs en kruidnagel toe en je hebt een super aromatisch bordje boordevol smaak en zonder al te veel calorieën. Niet dat ik ze tel, maar het is meegenomen (lacht hard).
Kalfsschenkel met bloedsinaasappel en kikkererwten
Ingrediënten
- 2 kalfsschenkels
- 1 klont boter
- Peper en zout
- 1 teen look
- 1 ui
- 2 steranijs
- 1 tl kaneel
- 1 tl paprikapoeder
- 1 stuk gember (2cm)
- 2 kruidnagels
- 2 laurier
- 1 citroen
- 2 eetlepels suiker
- 3 bloedsinaasappelen
- 500 ml kippenbouillon
- 1 blik kikkererwten
- Verse koriander of peterselie
Kruid de schenkel met peper en zout. Bak mooi bruin in de boter. Voeg een fijngesneden teen look, gember en fijngesneden uit toe. Kruid met kaneel, paprikapoeder, de kruidnagels, laurier en steranijs. Voeg de bruine suiker en de bloem toe. Roer goed. Blus vervolgens met het sap van de sinaasappelen en de citroen. Laat even inkoken en karameliseren. Voeg ook de schil van 1 citroen en 1 sinaasappel toe. Blus met de bouillon, zorg dat de schenkels mooi onder staan.Laat op een zacht vuurtje pruttelen voor ongeveer 90-120 minuten, tot wanneer het vlees mooi zacht is. Haal het vlees voorzichtig uit de pot en laat de saus nog 10 minuten pruttelen. Proef of de saus mooi in balans is (zoet/zuur) Spoel de kikkererwten onder koud water en voeg ze toe aan de saus. Serveer met couscous en verse koriander.
Ann Ramaekers
PR Manager, oSérieux! PR & Events