NOSTALGIE IN EEN MODERN JASJE

DRIE FOODIES BEDENKEN CREATIEF FEESTRECEPT MET KALFSVLEES

Stephanie Bex van de foodblog Koken op hakken tovert kalfsvlees met pastinaak-aardappelcrème en champignons op tafel. “Ik kook graag met kalfsvlees omdat het enorm veelzijdig in gebruik is. De dunne lende is een super smaakvol stuk van het kalf en serveer ik met puree en gebakken groentjes. Heerlijk! Ook kalfsstoofvlees gebruik ik graag om blanket van te maken, een waar feestmaal!” 
 
 
Anniek Chiau van Tafelklap kiest dan weer voor feestelijk kalfsgebraad met een knipoog naar Tel Aviv. “Ik presenteer een sappig kalfsgebraad dat mij spontaan nostalgisch maakt”, vertelt ze. “Mijn grootmoeder kon het als de beste klaarmaken en leerde mij de kneepjes van het vak. Ik gooi haar klassieke erwtjes en worteltjes overboord en haal mijn inspiratie uit de geweldige keuken van het Midden-Oosten. De kroketjes worden parelcouscous, de groenten krijgen een geroosterde variant en het kalfsgebraad? Daar durf ik niet aan raken” (lacht).
 
 
Het recept voor een verrukkelijke kalfsvleesrollade met cantharelsaus, bedacht door foodie Sophie Charlier van de culinaire blog Tomate-Cerise, is een streling voor het oog én je smaakpapillen. Perfect voor een feestelijke maaltijd en in een mum van tijd bereid. “Ik vind het super handig dat je dit recept helemaal op voorhand kan klaarmaken en daarna in 10 minuten opwarmen. Heerlijk toch dat je als gastvrouw tijd hebt om samen met je gasten te genieten. De malsheid van het kalfsvlees zorgt ervoor dat de rollade smelt in de mond en past perfect bij het geraffineerde sausje past. Thuis was dit recept alvast een voltreffer! Het compliment van mijn hubbie: Als ik een restaurant had, zou ik dit gerecht op de kaart zetten ☺”.
 
 

Kalfsvlees Europees Culinair erfgoed

Kalfsvlees maakt deel uit van het Europese culinaire erfgoed. Hoewel het in de rest van de wereld steeds zeldzamer wordt, produceren en consumeren Europese landen het al heel lang.

Meer bepaald:

  • 86% van de productie vindt plaats in Frankrijk, Italië, België en Nederland
  • 70% van het volume wordt geconsumeerd door Frankrijk, Italië en België

België is goed voor maar liefst 10% van de Europese kalfsvlees productie. Belgen en Europeanen houden van kalfsvlees, in de eerste plaats omdat ze het associëren met een heerlijke smaak, maar ook omdat het samengaat met momenten van delen en gezelligheid. Dit blijkt uit beroemde recepten, die ook buiten de Europese grenzen populair zijn: de alomgekende blanquette natuurlijk, evenals de schnitzels met room of Milanese, osso-buco, Orloff gebraad, vitello tonato,…

Zin om meer recepten met kalfsvlees te ontdekken?

Surf dan naar gekopkalfsvlees.be

 

 
 

Ann Ramaekers

PR Manager, oSérieux! PR & Events

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over European Veal Campaign


Kalfsvlees is een echt paradepaardje van ons gastronomisch erfgoed en de recepten op basis van kalfsvlees zijn onlosmake- lijk verbonden met de Europese culinaire cultuur: blanquette, escalope milanese, kalf marengo, ... Om het belang en de uitzonderlijke eigenschappen te benadrukken, heeft Europa besloten een campagne ter promotie van kalfsvlees te co-financieren in België, Frankrijk en Italië. De campagne heeft tot doel om het belang van de productie van kalfsvlees in Europa te versterken en de consumptie te bevorderen door middel van een uitgebreide actiecampagne.

VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, is bijzonder blij dat de Europese campagne ‘MET KALFSVLEES SMAAKT HET NOG BETER’ ook in België uitgerold wordt. Belgen houden van lokaal vlees en maar liefst 85% van het Europees kalfsvlees wordt geproduceerd in Nederland, Frankrijk, Italië en België. Kalfsvlees is niet alleen lekker, het past in een evenwichtig voedingspatroon en je kan er eindeloos culinair mee variëren. Kalfsvlees verdient dan ook een plekje op het menu van ieder Belgisch gezin.

Meer info & recepten: gekopkalfsvlees.be

De samensteller van deze promotiecampagne is als enige verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De Europese Commissie en het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie die het campagnemateriaal bevat. Bezoek de nubel.be website voor meer informatie en aanbevelingen over evenwichtige voeding.

The European Union supports campaigns that support high quality agricultural products.