Skip to Content

Kalfsvlees zet onze borden in het zonnetje...

... op de Cookameal manier

Story image

Om kalfsvlees lekker klaar te maken, hoef je geen échte keukenpiet te zijn, ellenlange boodschappen te doen of uren achter je fornuis te staan! Wij vroegen aan foodie Amylia De Schepper, bezieler achter de succesvolle foodblog Cookameal, om aan de slag te gaan met kalfsvlees. Het resultaat? Een smaakvol gerecht dat in één twee drie klaar is met ingrediënten uit de voorraadkast.

Amylia vertelt: “Ik ben een échte fan van kalfsvlees. Om zeker te zijn van de beste kwaliteit check ik steeds de afkomst van het vlees en ik kies altijd voor kalfsvlees uit België of andere Europese landen zoals Frankrijk of Nederland. Voor deze eenvoudige bereiding trok ik mijn voorraadkast en koelkast even open. Cannelini bonen, witte bonen, heb ik zo goed als altijd in huis. Uit de koelkast haalde ik dan weer ‘vergeten’ kerstomaatjes en een restje verse spinazie... ideaal. Verse basilicum en peterselie uit de tuin geven dit receptje net dat extraatje.”

Zuiderse kalfsfilet met ingrediënten uit de voorraadkast

Story image

 

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 600 g kalfsfilet (kan ook met 4 kalfsoesters van zo’n 150g)
 • 200 g spekblokjes
 • 1 sjalot
 • 200 g kerstomaten (zo’n 20 stuks)
 • 2 blikken cannelinibonen (+-400g/stuk)
 • 150 ml kippenbouillon
 • 2 handenvol verse spinazie
 • 10-tal blaadjes verse basilicum
 • Verse peterselie
 • Peper en zout
 • Snuifje oregano en chilipeper (optioneel)
 • Boter

Bereiding:

Verwarm de oven op 180°C en kruid het kalfsvlees met peper en zout. Korst het aan in de pan met boter. Leg het vlees in een ovenschaal en zet het 10 min in de voorverwarmde oven, neem uit de oven en laat rusten onder aluminiumfolie. Terwijl het vlees gaart, bak je de spekjes krokant. Snipper de sjalot fijn en halveer de kerstomaten. Voeg toe aan de spekjes. Spoel de bonen en voeg ze toe in de pan. Giet dan de kippenbouillon bij de bonen en laat zachtjes sudderen. Voeg kort voor het serveren spinazie en verse kruiden toe. roer en kruid bij met peper, zout, oregano en een beetje chilipeper. Snij het kalfsvlees in dikke plakken. Verdeel de bonen over 4 diepe borden en schik hierop de plakken kalfsvlees. Werk af met verse kruiden.

Tip van Amylia: de bonen zijn voldoende voedzaam en vullend, je hoeft dus niet persé aardappelen te serveren bij dit gerecht. Heb je net zoals ik toch een aardappel-lover aan tafel? Serveer dan als bijgerecht gebakken krieltjes met een snuifje zeezout!

 

Ann Ramaekers PR Manager, oSérieux! PR & Events
Persbericht_kalfsvlees cookameal.pdf 428 KB

 

Over European Veal Campaign

Kalfsvlees is een echt paradepaardje van ons gastronomisch erfgoed en de recepten op basis van kalfsvlees zijn onlosmake- lijk verbonden met de Europese culinaire cultuur: blanquette, escalope milanese, kalf marengo, ... Om het belang en de uitzonderlijke eigenschappen te benadrukken, heeft Europa besloten een campagne ter promotie van kalfsvlees te co-financieren in België, Frankrijk en Italië. De campagne heeft tot doel om het belang van de productie van kalfsvlees in Europa te versterken en de consumptie te bevorderen door middel van een uitgebreide actiecampagne.

VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, is bijzonder blij dat de Europese campagne ‘PROEF DE EUROPESE TROTS. KALFSVLEES,1 GOED IDEE VOOR 1000 GOEDE IDEEËN’ ook in België uitgerold wordt. Belgen houden van lokaal vlees en maar liefst 85% van het Europees kalfsvlees wordt geproduceerd in Nederland, Frankrijk, Italië en België. Kalfsvlees is niet alleen lekker, het past in een evenwichtig voedingspatroon en je kan er eindeloos culinair mee variëren. Kalfsvlees verdient dan ook een plekje op het menu van ieder Belgisch gezin.

Meer info & recepten: gekopkalfsvlees.be

De samensteller van deze promotiecampagne is als enige verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De Europese Commissie en het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie die het campagnemateriaal bevat. .

The European Union supports campaigns that support high quality agricultural products.

European Veal Campaign