In een handomdraai heerlijke recepten klaarmaken met kalfsvlees?
Jelle van The Messy Chef ging maar wat graag de uitdaging aan!
Kalfsvlees is zonder enige twijfel een delicaat stukje vlees met verfijnde aroma’s en een subtiele smaak. Gelukkig betekent dat niet dat het moeilijk te bereiden is of dat je er lang voor hoeft te zwoegen in de keuken! Integendeel zelfs, want enkele gemakkelijke keukenkunstjes volstaan om je kalfsvlees zo te bereiden dat je volop kan genieten van alle heerlijke kwaliteiten. Jelle van The Messy Chef geeft je alvast enkele gouden tips om het klaarmaken van kalfsvlees perfect onder de knie te krijgen…
Kalfsgehaktballetjes met dipsaus
Aperitiefhapje voor 2 – 4 personen
Dit heb je nodig:
- 500 gram kalfsgehakt
- 3 eetlepels paneermeel
- 2 tenen knoflook
- 2 tl oregano
- 1 ei
- Peper en zout
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- 1 chilipeper (naar wens)
- 50 gram feta
- 3 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels Yoghurt
- Paar takjes verse bieslook
- 1 teen look
- 2 lente-ui
- Olijfolie
Zo ga je te werk:
Meng het kalfsgehakt met de paneermeel, oregano, ei, peper en zout en pers er de knoflook bij.
Snijd de chili horizontaal doormidden. Snijd de chili in reepjes en dan in fijne blokjes. Hak de peterselie fijn en verkruimel de feta. Roer alles goed door mekaar en rol er dan balletjes van.
TIP VAN JELLE: maak je handen een beetje nat, dan kan je de balletjes veel makkelijker rollen!
Leg de gehaktballetjes op een bord en laat even rusten en opstijven in de koelkast.
Snijd de bieslook fijn. Snijd de lente-ui fijn. Meng samen met de mayonaise en de yoghurt onder mekaar. Voeg een eetlepel olijfolie toe en pers er de knoflook bij. Giet de dipsaus in een kommetje.
Haal de balletjes uit de koelkast. Bak ze aan in een scheutje olijfolie. Als de gehaktballetjes klaar zijn, serveer ze dan op een mooi bord samen met de dressing.
Kalfskotelet met saus van geroosterde tomaat en puree met Parmezaanse kaas, amandel en basilicum
Recept voor 2 personen
Dit heb je nodig:
- 2 kalfskoteletten
- 1 eetlepel kappertjes
- 75 gram amandelschilfers
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 400 gram loskokende aardappelen
- Scheutje melk (ongeveer 4 eetlepels)
- 3 eetlepels olijfolie
- Peper en zout
- 10 g basilicum
- 400 gram tapastomaatjes
- 1 teen look
- 2 theelepels suiker
- Sap ½ citroen.
- 2 eetlepels olijfolie
Zo ga je te werk:
Verwarm de oven op grill (250 graden)
Neem een ovenschaal en doe daarin de tomaatjes, teen look (volledig), olijfolie, de suiker en sap van ½ citroen. Plaats ongeveer 15-20 in de oven. Kijk af en toe eens en draai de tomaatjes om.
Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Vul een kookpot met water, kruid het water met 1tl zout en kook de aardappelen gaar. Giet ze af en voeg de olijfolie, parmezaanse kaas, melk, Geroosterde amandelnoten, peper en zout toe. Stamp tot een zachte puree. Snijd de basilicum fijn en voeg net voor serveren toe aan de puree.
Neem een kleine pan en rooster de amandelschilfers goud bruin. Houd opzij.
Dep de kalfskoteletten goed droog met een vel keukenpapier. Kruid met peper en zout. Bak aan in een scheut olijfolie. Voeg net voor serveren de kappertjes toe in de pan. Pas op voor spetters. Haal het vlees uit de pan en laat 1 minuut rusten.
TIP VAN JELLE: Haal het vlees voor je gaat bakken uit de koelkast en laat het beetje op kamertemperatuur komen. Gebruik altijd een vleestang en geen vork! Zo blijft het sap in het vlees:)
Haal de tomaatjes uit de oven en plet ze voorzichtig met een vork. Plet ook de look en roer alles goed door mekaar.
Serveer het vlees op een hoopje puree, werk af met de tomatensaus en de kappertjes.
Ann Ramaekers
PR Manager, oSérieux! PR & Events